Jste zde:   HomeNovinkyBoje do posledních kol
cs en de
Vytvořeno 5. říjen 2012 | Aktualizováno 5. 10. 2012 0:34 | Napsal Richard Gironi | Zobrazeno: 9347 x
Vytisknout

Letošní mistrák byl do poslední chvíle nerozhodnutý v několika třídách. A nerozhodovalo se jen o vítězích. Erik Provazník ještě v poslední rozjížďce bojoval s Lukášem Ducháčkem o titul vicemistra v prestižní třídě S1. Nakonec mezi nimi zůstali tři body, které i přes pád v poslední jízdě, zajistili titul vicemistra Eriku Provazníkovi. O několik desítek bodů a vteřin vpředu bojovali do posledního dechu Milan Sitnianský s Vítem Janouškem. Ten před závodem v Sosnové ztrácel 2 body. Stejně tomu bylo ještě v půlce první rozjížďky v Sosnové, pak ale dokázal čistě předjet Milana a po projetí cílem, již měl jeden bod náskok. Titul mistra ČR, ale stále neměl jasného majitele. Pouhý bod mezi nimi nic neznamenal. Start druhé jízdy tak v první řadě byl plný nervozity. Sitnianský, Janoušek, Provazník, Ducháček. Tak vypadal stav i v první části finálové jízdy. Ale Janoušek opět dokázal Sitnianského předjet a zisk dalších 3 bodů navíc pojistil jeho titul. V cíli tak dojížděli jezdci podle celkového pořadí seriálu: Janoušek, Sitnianský, Provazník, Ducháček. Emoce pak u Víti převládli nad disciplínou a i přesto, že jezdci dojížděli do cíle na plný plyn, vyrazil do depa slavit. To byl stručný boj o titul Mistra ČR, ale co Přeborníci.

IMG 2538

O pitbikovém přeborníkovi bylo jasno již dlouho. Po ranním kole přejímek, pak mohl Adam Bajer klidně zůstat i v depu. Sešli se jen 4 pitbiky a tak se jim body ze závodu v Sosnové ani nezapočítávali do průběžného pořadí. Nicméně ideální počasí jim nedalo a postavili se na start v pořadí Adam Bajer, Petr Marek, Jiří Vosáhlo a Jiří Hůla. A jak zajeli časy v kvalifikaci, tak i dvakrát po sobě protli cílovou čáru. A koneckonců takové byly i výsledky tohoto závodu v Sosnové. Jen celkové výsledky seriálu zde měli jiný pořadí. Jirka Vosáhlo se nezúčastnil závodu ve Vyškově a tak si pro pohár za celkové třetí místo Mogul Supermoto 2012 došel Jiří Hůla.

Ještě o něco slabší účast zaznamenala kategorie S4 Quad. Zde do kvalifikace nastoupili pouze tři jezdci a po zranění jednoho z nich se nakonec finálové jízdy vůbec nejeli. Zraněný jezdec byl na další vyšetření převezen do nemocnice. Již večer však byl na cestě domů a je v pořádku.

Odvoz do nemocnice potkal i jednoho jezdce kategorie S2, ale i ten je v pořádku a lehké zdržení nabrané těmito událostmi, bylo následně v čase dohnáno vynecháním jízd čtyřkolek. Odpolední časový harmonogram byl tedy zkrácen, o čemž byli jezdci informováni moderátorem, ale i na rozpravě. Zde byl i rozdáván nový časový harmonogram. Na nepřítomnost na rozpravě pak doplatil Radek Grulich, který přišel pozdě do předstartovního prostoru a musel tak startovat z poslední řady. Jeho původně druhá pozice na startu tak zůstala prázdná. Toto vedlo k Radkově naštvanosti a divák mohl jen jásat. Radek totiž předvedl jízdu na hraně, chvílemi až se tajil dech, nicméně výsledkem bylo předjetí celého startovního pole a jeho vítězství v této jízdě. Nakonec i Radek uznal, že to byla jeho chyba a spolu s druhým místem z druhé jízdy, kde již vše proběhlo v pořádku skončil celkově druhý. Radek vynechal několik závodů a tak v seriálu mu připadlo až sedmé místo. Nicméně vítězství ve Vysokém Mýtě už ho hned na jaře předurčilo k postupu do třídy S1 v příštím roce. Jeho souputníky do nejlepší společnosti mu pak bude Jan Drkoš, který nejenže vyhrál závod v Sosnové, ale připsal si i titul Přeborníka ČR v kategorii S2, dále pak v Sosnové třetí Radek Sokol a plejáda dalších jezdců. Pojďme si je říct všechny, aby již teď veděli co je čeká. Filip Neuvirt za druhé místo v Písku. Karel Caesar za třetí místo tamtéž. Jan Kašparec za třetí místo na prvním závodě v Písku a vítězství ve Vyškově. Libor Machát za druhé místo ve Vyškově a Chebu a s ním i Tereza Hallová za třetí místo ve Vyškově. Je to dlouhý seznam čítající osm jmen a já jen doufám, že to nebudou brát jako trest, ale jako šanci porovnávat svoje výkony s těmi nejlepšími a možnost dále se zlepšovat. Tedy krátká rekapitulace „esdvojek“, Přeborníkem ČR se stal Jan Drkoš, jeho „viceborníkem“ Libor Machát a druhým pak Jan Kašparec.

IMG 2334

Toliko tedy jednotlivé třídy a kategorie. Závěr sezony byl vydařený a před námi je několik měsíců příprav na tu další. Letošní rok byl v lecčems přelomový. Kromě zastřešení Mogul Supermoto 2012 mezinárodního mistrovství ČR, jsme přijali i výzvu v podobě Buksa / Ados motokrosu 2012 mezinárodního mistrovství ČR a tento druhý seriál nám ubral dosti energie, která měla směřovat do vlastního seriálu supermota. Jsme si tohoto nedostatku vědomi a vzhledem k dostatečnému času na přípravu se toto již příští rok nebude opakovat. Na druhou stranu se nám díky motokrosovému šampionátu podařilo získat množství kontaktů, tolik potřebných pro pozvednutí supermota. Kromě těchto dvou domácích šampionátů budeme příští rok pořádat i mistrovství světa supermoto a tak je před námi množství práce. Letos považujeme za největší úspěch realizaci 20-ti minutových speciálů na ČT4 Sport z každého závodu. Příští rok bychom v tomto trendu rádi pokračovali. Hlavním cílem příští sezony je pak medializace supermota. Pomoci by k tomu mělo hlavně pak zmíněné pořádaní MS a také spojená medializace s motokrosem.

Děkujeme Vám všem za sezonu plnou sportovních zážitků, bez vážných zranění a nezbývá než držet palce našemu družstvu reprezentantů na Družstvech národů.

| + -

Diváci

Klub Supermoto.cz