Jste zde:   HomeNovinkyPrvní mistrák za námi
cs en de
Vytvořeno 29. duben 2013 | Aktualizováno 29. 4. 2013 17:48 | Napsal Richard Gironi | Zobrazeno: 8766 x
Vytisknout

Jaro už začalo, léto už jsme letos taky zažili, ale na víkend se do Sosnové vrátila skoro zima. V neděli ráno ukazoval teploměr pět stupňů, v noci zapršelo a tak mokrý studený asfalt zrovna k ježdění nevyzýval. Byl to však začátek letošního seriálu Mogul Supermoto 2013 Mezinárodního mistrovství České republiky a tak tomu, kdo chtěl připisovat body do seriálu nezbývalo než se do toho dát. V neděli tak bylo přihlášených 66 jezdců, bohužel však bez letošních stálých účastníků ME a MS. Promotér tohoto seriálu změnil termín prvního závodu a tak se proti Sosnové jelo v italské Capuy. Zde do prvního závodu MS vlítl Petr Vorlíček z týmu SHR a přes stále problémy s nohou, která není ještě doléčena na 100% připsal 7. a 5. místo. Další Čech letos první rok jedoucí v MS Tomáš Trávníček z týmu HardBike pak dojel 9. a 8. což je na první start skvělé umístění.V ME pak na start naskočili hned tři jezdci a to Milan Sitnianský, Zdeněk Jaroš a Miloš Řihák. Nakonec si všichni tři odnesli z prvního závodu nějaké šrámy, ale snad se brzy opět postaví na startovní rošt.

Ale zpět na domácí hřiště. Jasným favoritem v v prestižní třídě S1 byl Pavel Kejmar. Ještě před pár týdny jsme všichni byli připraveni na to že bude v MS česká trojka a Pavel Kejmar měl být třetí. Bohužel, vývoj situace tomu nepřál a tak Pavel startoval místo v Itálii doma. A nutno říct, že domácí divák, může být rád. Pavel při prvním startu ulil start a jeho následný trest 5 vteřin Stop and Go, pěkně zamíchal polem. Než si Pavel odpykal trest předjel ho týmový kolega Erik Provazník a za ním letící Vít Janoušek, ale i Lukáš Ducháček spolu s Danielem Kičkou, který ještě loni zkoušel velká kola po přechodu z motokrosu a letos se hned vrhnul na malých kolech mezi nejrychlejší. Nicméně Kejmar nenechal nikoho na pochybách proč měl startovat v MS a postupně všechny soupeře předjel. A tak Kička, Ducháček, pak Provazník a nakonec i Janoušek spatřili Kejmarovi záda. A co se nepovedlo v první jízdě naplnilo se ve druhé. Kejmar nezaváhal a dal si ostatní stylem start – cíl s odstupem 2,5 vteřiny na druhého Janouška. Ten sice měl slabší start, ale nakonec Provazníka předjel a tak pořadí v cíli bylo i obrazem stupňů vítězů. Tedy Kejmar, Janoušek a Provazník. A shoda pořadí v první a druhé jízdě pokračovala i dále v poli. Čtvrtý Ducháček, za ním Kička, Schmid a Tůma. Až od osmého místa se umístění začla rozcházet.

Naopak v kategorii S2 byla shoda jen u vítěze. A vítěz to byl překvapující. Kdysi udivoval na hladkých velkých Mitaskách v MX Cupu, pak zmizel z očí, loni se vrátil na malých kolech a nebylo to ono. Letos zahlásil návrat na velká kola, ale mezi samá malá kola. A byl to návrat ve velkém na velkých. Vítězem se totiž stal s neuvěřitelným náskokem Pavel Kajgr. V první jízdě nadělil druhému 9 a v druhé dokonce 15 vteřin. Vítěz tedy jasný a vypadá to že až do konce sezony. To o druhé místo už se vedly boje. Nakonec byl průbojnější Jirka Bartoš, který v druhé jízdě připsal druhé místo a s kombinací třetího z první dojel celkově druhý. Jistě lepšího umístění by dosáhl nováček Petr Ludvík z týmu KRTZ s.r.o., ale nervy zapracovaly a při obou startech se Petr utrhl a ulil start a tak penalizace Stop and Go neminula ani jeho. V první jízdě nakonec ještě vybojoval druhé místo, ale ve druhé navíc nešťastně při doskoku prorazil zadní gumu a tak do prostoru Stop and Go dojížděl už na poloprázdné gumě a následně závod vzdal. Díky tomu se podařilo pátému z první jízdy Aleškovi Cikánkovi z Orion Litomyšl – RS Petrol týmu urvat třetí místo a to i celkově. Čtvrtý pak byl dvakrát po sobě a i celkově Ludvíka týmový kolega Zdeněk Klobása.

Nejslabší účast byla jednoznačně v kategorii S3 PitBike, pokud tedy nepočítám Veterány nad 35 let o těch až za chvíli. Celkem pět jezdců a v cíli druhé jízdy nakonec jen tři. Nicméně jasným favoritem již několik let Adam Bajer a ani letos se nic nemění. Za ním Marek Petr dvakrát druhý a třetí do party na stupně pak Jirka Hůla.

Veteráni letos mají svojí podkategorii pro Junior Veterány od 35-ti let. Bohužel jeden z otců této myšlenky Radim Vavřík v Sosnové v sobotu při tréninku měl pád a po vyšetření v pondělí zjistil, že pro letošek je se závoděním konec. A tak zde nakonec zůstala někdejší ikona supermota Jan Kvasnička a Daniel Hrubý. Jak Kvasnička této kategorii která startovala spolu s klasickými Veterány a MX Cupem, jasně dominoval a po závodech začal přemýšlet o návratu mezi jezdce třídy S1. Prostě když to tam je, tak to tam je navždy. Mezi klasickými Veterány pak dvakrát za sebou přelítl cílovou čáru Roman Majer, za ním Kamil Berka a Radek Žitník vypálil rybník Františkovi Filinskému, kdy ve druhé jízdě dojel lépe a při shodě bodů bral celkově třetí místo. Do MX Cupu se přihlásil i Pavel Kajgr a tak bral poháry dva, nebylo co řešit. Za ním se snažili stíhat Filip Chadim s Václavem Kadlecem, ale marně.

Nakonec nám zbyly čtyřkolky v kategorii S4 Quad. Sice poslední v článku, ale celkově určitě na přední místa. Celkově totiž dorazilo devět závodníků a bylo se na co dívat. Po dlouhých letech se objevila konkurence ze zahraničí a Švéd Niclas Lundback měl v Martinovi Liškovi zdatného soupeře. Martin dlouho jezdil čtyřkolky v terénu a letos se rozhodl zkusit supermoto a určitě mu jde velmi dobře. Lundbackovi šlapal na paty fest a v obou jízdách mu proletěl doslova za zády. A tak supermoto matador Vláďa Bouška a i ostatní jezdci se dostali až skoro do role diváků, když dojížděli za touto dvojicí skoro po půl minutě. Nicméně Vláďa měl plné ruce a nohy práce s tím aby za sebou v obou jízdách udržel Petr Poláka. Ale nakonec udržel a tak stupně vítězů byli obsazeny v pořadí Lundback, Liška, Bouška.

A tak to byl den plný skvělého závodění, lehkého vzpomínání při pohledu na Kvasničku a nakonec i trochu jarních teplot v pozdějším odpoledni. Jak to vše vypadalo očima kamer České televize se můžete podívat na kanále ČT 4 Sport nejen ve Světě motorů, ale stejně jako loni v Supermoto Speciálu. Termíny vysílání hned zde:

 

Svět motorů úterý 30.04. 22:10

pátek 03.05. 06:15

úterý 07.05. 23:45

 

Supermoto speciál

středa 01.05. 19:25

úterý 07.05. 05:15

 

V průběhu týdne také bude zpracováno množství OnBoardových záznamů z přileb Víti Janouška, Erika Provazníka, Pavla Kajgra a Aleše Cikánka. Zároveň také umístíme na www.supermoto.cz videa přímo z tratě, která by měla osvěžit i výše uvedené speciály.

| + -

Diváci

Klub Supermoto.cz