Jste zde:   HomeNovinkyOhlédnutí za Vysokým Mýtem
cs en de
Vytvořeno 11. červenec 2013 | Aktualizováno 11. 7. 2013 16:37 | Napsal Richard Gironi | Zobrazeno: 8140 x
Vytisknout

Třetí podnik nyní již jen pětidílného seriálu Mogul Supermoto 2013 se odehrál uplynulou neděli na okruhu ve Vysokém Mýtě. Po nedělních ranních přejímkách bylo jasné, že nedorazí ani jeden z jezdců na nejmenších strojích kategorie S3 PitBike. Odpolední program se tak o něco zkrátil a diváci nestíhali od atraktivních jízd ani na chvíli odskočit. Druhá letošní nejslabší kategorie S4 Quad totiž nasadila na rošt hned 7 silných strojů a byla to opět podívaná. Nejrychlejší byl jako v závodech předešlých Nicklas Lundback, který do Mýta přivezl dalšího svého krajana Frederika Gullberka a tak první dvě příčky domácím tentokráte unikly. V obou rozjíždkách nedali Švédové nikomu šanci a Nicklas bral dvojité vítězství, Frederik pak dvakrát druhé a náš Petr Polák se i přes urputný boj musel smířit až s dvakrát třetím místem.

Sice to nebyly nejméně obsazené rozjížďky, ale to hlavně díky tomu, že spolu startuje více kategorií. A tak Veteráni od 35 do 40let spolu s klasickými Veterány nad 40 let a velká motokrosová kola dali dohromady hezkou rozjížďku. Ač Veteráni 35-40 byli jen tři, standartní Veteráni zachraňovali počty osmi startujícími a i MX Cup čítal sedm motorek. Celkem tak stálo na roštu 18 motorek. Tento mix v první jízdě absolutně vyhrál nic nezapomínající Jan Kvasnička, za ním pak dojel na velkých kolech Pavel Kajgr a třetí nestárnoucí Míra Starý. A tak to bylo Veteráni 35-40, MX Cup a Veteráni 40. Ve druhé jízdě Jan Kvasnička nestartoval, protože se na poslední chvíli rozhodl zkusit i nejprastižnější třídu S1 a tam naopak naskočil, kromě kvalifikace, jen na druhou jízdu, ale o tom za chvíli. Druhá jízda mixu tak dopadla nejlépe pro Pavla Kajgra,který logicky bral i celkové vítězství, druhý Míra Starý, který taktéž bral celkové vítězství v klasických Veteránech a Roman Majer absolutně třetí, celkově ve svých Veteránech druhý a za ním třetí v kategorii Milan Sitnianský starší. Za Pavlem Kajgrem v MX Cupu na stupně vítězů vystoupali ještě Jan Berger, dvakrát druhý a Václav Tájek, dvakrát třetí. Ve Veteránech 35-40 pak celkově první Roman Potenský, druhý Jan Barník a třetí Jan Kvasnička, který ovšem druhou jízdu nejel, kvůli šetření sil na mistry.

Nechme si Kvasničku na závěr a pojďme si ještě v rychlosti přiblížit rozjížďky kategorie S2 Ok Trans Praha. Byly to rozjížďky plné adrenalinu a občas na hraně. Největší souboj se odehrával o příčku nejvyšší. Zde se utkal Jirka Bartoš s Matějem Lakomým a Matěj Jirkovi nedal nic zadarmo. V první jízdě ztrácel v cíli na Jirku necelé dvě vteřiny a nebýt technické závady dvě, či spíše jedna zatáčka před cílem i v druhé by to bylo jen o pár vteřinek. Takhle ovšem Matěj druhý šachovnicový prapor vůbec neviděl a celkově z toho tak bylo až deváté místo. O třetí místo se sváděl boj možná ještě větší a chvílemi i výrazně ostřejší. Bojovníky byli Pavel Kajgr na velkých kolech, který suveréně vyhrál oba předcházející závody v této kategorii a Petr Ludvík, jehož hvězda začíná stoupat. Nakonec v obou jízdách byl úspěšnější v soubojích Pavel Kajgr a tak bral celkově druhé místo a třetí tak skončil Petr Ludvík. Pro čtvrtou příčku si z celkem 30-ti startujících dojel Tomáš Sulek a páté místo bral Aleš Cikánek.

A nakonec slíbená třída S1 a výkon Honzy Kvasničky. Honza se k supermotu vrátil po několika letech a nic nezapomněl. Připomeňme, že doma na zdi je několik titulů mistra ČR, zkušenosti z MS a SMoN a tedy základ rozhodně tu je. Původně Honza jel do Mýta startovat jen ve Veteránských juniorech, je mu 37 let, ale nakonec se rozhodl zkusit kvalifikaci s těmi nejrychlejšími. V kvalifikaci skončil šestý, na pátého Viťu Janouška mu chybělo 0.060 vteřiny a na nejrychlejšího muže kvalifikace Milana Sitnianského mladšího jen 2.3 vteřiny. Druhý čas zajel Pavel Kejmar a třetí Erik Provazník. Tento výsledek Honzu natolik popíchl, že nakonec se rozhodl startovat jednu rozjížďku s juniorskými Veterány 35-40 a druhou s mladými mistry. Předem výsledku řekněme, že Honza nemá čas trénovat a je cca 10let starší než ti nejstarší, kteří dojeli před ním. Nicméně i tak dojel sedmý ze čtrnácti startujících. Obě rozjížďky dopadli na vedoucích pozicích stejně, pořadí Kejmar, Sitnianský a Provazník. Kejmar ani v jedné nevedl od začátku, ale vždy si relativně rychle dokázal poradit se soupeři a dojet si pro vítězství. Situaci mu neulehčoval Milan Sitnianský, který hlavně pak v první jízdě předvedl skvělý výkon a v posledním kole, ještě zdolal Erika Provazníka. I v druhé jízdě mu Erik kladl odpor, ale již v pátém kole na něj Milan našel recept a pořadí se již do konce závodu nezměnilo. Průběžné pořadí vede Kejmar, před Provazníkem a za nimi je Lukáš Ducháček.

 

| + -

Diváci

Klub Supermoto.cz