Jste zde:   HomeNovinkyMogul Supermoto 2013 začíná v Sosnové
cs en de
Vytvořeno 26. duben 2013 | Aktualizováno 26. 4. 2013 1:49 | Napsal Richard Gironi | Zobrazeno: 9080 x
Vytisknout

Letošní sezona Mezinárodního mistrovství ČR začíná symbolicky v Sosnové. Proč symbolicky ? Protože právě letos se na Global Assistance Racing Arenu vrací seriál Mistrovství světa, který se zde naposledy jel v roce 2005. A zatímco tento špičkový podnik bude k vidění až 23.6., tak domácí mistrák, který druhým rokem nese název Mogul Supermoto, zde uvede sezonu v život již tuto neděli 28.4. Na startu bude bohužel chybět domácí špička, která se letos i díky konání MS a ME v Sosnové zaměřila právě na tyto dva seriály a tak je o víkendu na prvním podniku v italské Capui. Mluvíme tak o několikanásobném mistrovi Evropy, Německa a samozřejmě i ČR Petrovi Vorlíčkovi z anglického týmu SHR, který se po dlouhém léčení zraněné nohy minulý víkend uvedl do letošní sezony v Mistrovství Itálie vynikajícím druhým místem. Nutno zde poznamenat, že v tomto seriálu startuje celá světová špička a konkurence je tak srovnatelná s MS. Dále se letos na rošt MS postaví několikanásobný mistr ČR mladý Tomáš Trávníček za tým Hard Bike. Za stejný tým pak v ME startuje Míla Řihák a Zdeněk Jaroš. Z MS naopak na poslední chvíli vypadl Pavel Kejmar, který loni již sbíral zkušenosti v MS a chystal se letos útočit na přední pozice. Bohužel se jeho a týmová filozofie rozešli a Pavel vrátil vše týmu a doslova za pět minut dvanáct podepsal smlouvu s českým Region Racing Teamem, ale pouze na ADAC a český mistrák. Bohužel ,tedy ti co se těšili na srovnání hned třech českých borců v MS se musí spokojit jen se souboji mezi Vorlíčkem a Trávníčkem. Uvidíme jak Tomášova mladá dravost bude konkurovat zkušenostem Petra Vorlíčka.

 

Nicméně zpět na domácí kolbiště. Stejně jako již několik let se na zavedeném a osvědčeném systému závodů nic nemění a zůstávají tak dvě finálové jízdy a šest základních tříd či kategorií. Máme stále prestižní třídu S1, tedy ty nejrychlejší, mezi které se loňským šlápnutím si na bednu vybojovala místo i jediná česká dívka jezdící supermoto Tereza Hallová, letos startující za Region Racing Team. Dále kategorii S2, která je dlouhodobě nejvíce naplněna, ale každým rokem spolehlivě zásobuje těmi nejrychlejšími právě mistrovskou třídu S1. Pak zde máme samozřejmě čtyřkolky jejichž počet na startovním roštu stále osciluje, ale letos to vypadá na celkem zajímavou účast a tak se necháme překvapit. Stálicemi jsou také stroje pitbiků v jedné z podkategorií souhrně zvanými S3. Do stejných „estrojek“ spadá také kategorie S3 MX Cup na velkých motokrosových kolech, kde si mohou motokrosaři čuchnout k asfaltu za minimálních úprav na motorce. A nakonec pak je tu kategorie zasloužilých jezdců S3 Veteran Cup 40+ a v ní se pak pro letošek objeví i několik mladších vyčleněných do S3 Veteran Cup 35. Do těchto mladších Veteránů se po letech vrací k supermoto jeden z největších bavičů supermota Honza Kvasnička a s ním i několik dalších, kteří přinášeli mezi ostré lokty toho tolik potřebného humoru a lidského rozměru, který nyní v depu lehce chybí.

 

Počasí lehce v sobotu nebude možná přát tréninkům, ale v neděli to vypadá zatím dle předpovědi na správné závodní počasí a tak, když pomineme neúčast borců z MS a ME, můžeme se určitě těšit na to nejlepší co současná supermotová scéna přináší a to včetně jezdců z Polska, Švýcarska, Německa a dalších zemí, kteří avizovali svoji účast.

 

V neděli začínají finálové jízdy ve 13:00 hodin a kdo se chce podívat již na kvalifikace pak první S3 PitBike se vydají na trať v 9:50.

kvasnicka ms 2005

 Jan Kvasnička v první finálové jízdě MS v roce 2005 v Sosnové. Za ním pak Michal Havel a Jirka Heiník.

| + -

Diváci

Klub Supermoto.cz